2018 Bramborová medaile

Vítejte v novém roce!

Máme za sebou první klání v novém ročníku Turnaje o bramborovou medaili.

Nebylo jednoduché stanovit termín turnaje, ale nakonec jsme, myslím, trefili dobré datum mezi termínem lázní jednoho z pořadatelů a jarními prázdninami. Takže účast byla opět výborná. Sešlo se nás celkem 24. Již tradičně jsme museli překonávat technické problémy. Nyní nás nechala “na holičkách” čtvrtá dráha. Přesto jsme turnaj dohráli do konce a některé výsledky stojí za připomenutí.

Dvoustovka odolává

Očekávaná “dvoustovka” zase odolala. Ale chybělo jen málo. Mirkovi Roubínkovi chyběla jedna jediná kuželka. I tak za skvělých 199 dostal cenu za nejvyšší nához.

V kategorii žen cenu za nához dostala Vlaďka Svobodová za 161 kuželek.

Podle propozic turnaje je dle umístění hráčům vraceno startovné. Záleží na počtu účastníků turnaje. Protože nás tentokrát bylo 24, startovné dostali hráči na 5. až 8. místě.

Ale bojovalo se hlavně o příčky nejvyšší, resp. o příčku “bramborovou”. A rozdíl byl opět velmi těsný. Mezi hráči na 3., 4. a 5. místě byl rozdíl jenom 19 kuželek.

Nakonec se určitě nejvíce radovala rodina Svobodova. Vlaďka se umístila na 3. a Milan na 4. místě. Kromě lahví sektu si odnesli i finanční odměnu.

Novinka

Pro lepší atraktivitu turnaje a pro potěšení hráčů, kteří nebyli tak úspěšní a neobsadili první místa, ani nedostali zpět startovné jsme připravili překvapení. Losování. Cenu v podobě trofejní kuželky si odnesli Jiří Nápravník, Květa Šedivá a Petr Kasalický. Poslední losovanou cenu, balíček uzeného masa, si odnesl Libor Brabec.

Veni vidi vici

přišel jsem, uviděl jsem, zvítězil jsem.

Tímto Césarovým výrokem lze charakterizovat výsledek dnešního turnaje.

Už se to možná stává pravidlem, že nováček turnaje bere cenu nejvyšší. Myslím, že v naší historii je to druhý případ, kdy hráč, který se turnaje účastní poprvé hned obsadí naše “nejoblíbenější” bramborové čtvrté místo. A tak Karel Cetkovský až z daleké České Třebové si dojel pro odměnu za bramborovou medaili (651). Věřím, že to je pro něj dobrá motivace na účast v příštích turnajích. Měl to ale opravdu těsné. Výkonem jen od dvě kuželky před ním byl Jirka Nápravník (653), a o další dvě kuželky na druhém místě byl Jan Suchánek (655). První místo si s přehledem pohlídal Pepa Colon (721).

Konečně padla i dvoustovka.

Konečně jsme se dočkali. První dvoustovku v historii turnajů dnes pokořil Josef Colon (217). Hned v první hře prvního kola. Tím si také zajistil cenu za nejvyšší nához v kategorii mužů.

V ženách v této kategorii si cenu za nejvyšší nához odnesla Vlaďka Svobodová (180).

Hodnotíme i ladnost a umělecký dojem

nejlepší umělecký dojem na porotu udělala Štěpánka Šimůnková. Její odhozová “holubička” neměla konkurenci. Právem si tak odnesla diplom za takovýto mimořádný výkon.

“Strategie. umění vítězit.”

Slovem strategie můžeme označit i náš další, troufám si říci, úspěšný turnaj.

Proč strategie? Protože je až neuvěřitelné, že někteří hráči dokážou kalkulovat během turnaje a sledovat výsledky ostatních hráčů, aby mohli ovlivnit konečné pořadí.

Předchozí slova berte tak trochu s nadsázkou 🙂

Ale výsledky hovoří jasně. Pro ceny si pravidelně jezdí Pepa Colon, Jirka Nápravník a Milan Svoboda. Tato jména se téměř pokaždé objevují na stupních vítězů. Ani tentokrát tomu nebylo jinak.

Ale klobouk dolů, kdo umí, ten umí.

Ale za povšimnutí a za pochvalu určitě stojí i vynikající výkon Mirka Bareše st. Nejenže se nakonec umístil na krásném druhém místě, ale ještě si odnesl cenu za nejvyšší nához a hrníček za překonání hranice 200 resp. 209 shozených kuželek.

Za nejvyšší nához mezi ženami si cenu od sponzora odnesla Hanka Macháčková výkonem 169 kuželek.

V bowlingu lze mísit všechny styly, ale směs musí mít styl

Dovolte, abych parafrází citátu Gabriela Lauba ohodnotil tento poslední letošní turnaj. Snad mohu říci, že turnaj měl styl a stále přichází s něčím novým a překvapivým. To je právě ta směs v dobrém stylu, kterou Vám my pořadatelé pokaždé chceme nabídnout.

Odměnou pro nás je zájem a účast nejen nových tváří, ale i těch věrných, stálých. Za to všem patří veliký dík. A tento turnaj to potvrdil. Zájem o účast byl veliký. Bohužel kapacita herny nedovoluje obsadit turnaj více jak 36. hráči. A tak se omlouváme všem, na které se tentokrát nedostalo.

Více hráčů = více pěkných výsledků:

Dvoustovky padly hned 3. Tománek Jan (218), Valda Martin (205), Suchánek Jan (201). I pořadatele to trochu zaskočilo, ale hrníčky nakonec dali dohromady a hráči si zasloužený hrníček s logem turnaje odnesli.
Nejvyšší nához v mužích vybojoval s překonanou dvoustovkou Tománek Jan (218), v ženách se rozhodovalo až v poslední hře, kdy dvě hráčky měly stejný nához a uvažovalo se o rozstřelu. Ale Pavla Buzková (167) si poslední hrou tuto cenu naklonila na svou stranu. Od sponzora Kafe SOLO si oba odnesli čerstvou praženou kávu.

Díky sponzorům, především CIUR a.s., který převzal záštitu nad tímto turnajem, byly hlavní ceny v turnaji opravdu hodnotné.

Již tradičně došlo i na losování drobnějších cen pro méně úspěšné účastníky v duchu “nikdo neodejde s prázdnou”.

pořádáme bowlingové turnaje od roku 2017